28. Fehérjék
Nézzük meg a ppt-t! A ppt tartalmazza az alábbi füzetvázlatot, kiegészítő magyarázatokkal, megértést segítő ábrákkal.
Kísérletek otthonra:
A fehérjék könnyen kicsapódnak
Figyeld meg a fehérjék kicsapódását különböző hatásokra.
- Hő hatása: Forró vízbe csorgass tojást! (összekeverheted kicsit a fehérjét - sárgáját)
- Sav hatása: Önts 1 dl tejhez ecetet! (üvepohárban csináld, jobban látszik)
- Mechanikai hatás: villával vagy habverővel verd fel egy tojás fehérjéjét!
- Nehézfémek: CSAK SZÜLŐI FELÜGYELETTEL! Ha van otthon rézgálic permetszer, tegyél egy keveset tejbe!
- Sók hatása: tojásfehérjét vízzel keverj el, majd tegyél hozzá konyhasót!
Füzetvázlat: FEHÉRJÉK
1. Felépítése
- Szervezetünk legfontosabb anyagai
- Növényi vagy állati eredetű szerves vegyületek
- Építőelemei: C, H, O, N, S
- 20 féle aminosavból felépülő óriásmolekulák, amik víz kilépése közben kapcsolódnak össze, peptidkötésekkel
2. Szerkezete
- Elsődleges = aminosavsorrend
- Másodlagos = láncrészek alakja (alfa hélix, béta redő)
- Harmadlagos = teljes fehérje alakja (globuláris, fibrilláris)
- Negyedleges = több láncból álló fehérjékben a láncok elhelyezkedése
3. Feladata
- enzimek (biokatalizátorok) emésztőenzimek (amiláz, laktáz)
- raktárfehérjék (tojás: albumin)
- Szállítófehérjék: hemoglobin oxigént
- Védőfehérjék: ellenanyagok a vérben!
- Toxinok: kígyóméreg
- Hormonok: inzulin
- Szerkezeti fehérjék: haj, izom
4. Kicsapódása
Könnyen kicsapódnak, ilyenkor feladatukra alkalmatlanná válnak. A legtöbb ilyen változás visszafordíthatatlan.
- Hő: tojás főzés
- Sav: tej savanyodáskor túró lesz
- Mechanikai hatás: fehérjét habbá verjük
- Nehézfémek: higany, réz
- Sók: konyhasótól fehér szálak képződnek a tojásfehérjébe
Most következzen egy kihívás! Ehhez le kell tölteni az Actionbound Appot a telefonodra, utána EZEN A LINKEN éred el a belépéshez szükséges QR kódot (bár lehet erről a képről is be tudod tölteni)
Ismétlés: Szénhidrátok és fehérjék Quizizz