2020. ápr 29.

26. Alkoholok és karbonsavak

írta: csalaneedit
26. Alkoholok és karbonsavak

Akinek hiányzik a kísérletezés, jöjjön egy kis kedvcsináló: a szerves vegyületek éghetőek, égésük során szén-dioxid és víz keletkezik, a folyamat exoterm. KÍSÉRLETEK KARANTÉNBAN (...csak ha szeretnél látni)

Otthoni kísérletek:

Végezd el a kísérleteket! Készíts jegyzőkönyvet, melynek elemei:

  • Szükséges anyagok: 
  • Szükséges eszközök:
  • Kísérlet menete: szöveges + magyarázó rajz készítése CHEMIX.ORG felületen
  • Tapasztalat:
  • Magyarázat:

1. Az ecetsav savas kémhatású. Savassága szódabikarbónával (vagy sütőporral) közömbösíthető.

  1. Készítsünk indikátor oldatot! Íme 4 recept:
    • Főzz 2dl erős teát (gyümölcs tea a legjobb)
    • VAGY áztass pár szem áfonyát forró vízbe!
    • VAGY áztass apróra vágott lila káposztát forró vízbe!
    • VAGY lila orgona szirmait dörzsöld pépesítsd el meleg vízzel!
  2. Önts az elkészített indikátorhoz kevés ecetet, figyeld meg a színváltozást!
  3. Az ecetes indikátorhoz adj színváltozásig szódabikarbónát vagy sütőport! (Tálcán dolgozz, lehet hogy kifut a keletkező szén-dioxidtól!)
  4. Fotózd le a kísérletet, készíts montázst a fotókból!

(Persze TIKTOK videót is küldhetsz)

2. Etil-alkohol előállítása cukorból, élesztőveleleszto.jpg

Egy fél literes flakonba tegyél 2dl kézmeleg vizet, tegyél bele 1 kockacukrot és 1 dkg élesztőt. Húzz a flakonra lufit, figyeld meg, hogy mi történik! (Az élesztőgomba elbontja a cukrot etil-alkoholra és szén-dioxidra, ami majd felfújja a tésztát. Sajnos a keletkező alkoholt nem tudod kimutatni.)

 

3. Mikor keletkezik a legtöbb alkohol?

Egy borásznak nem mindegy, hogy mekkora lesz a bor alkoholtartalma. Tervezz kísérletet (különböző cukorkoncentrációjú, VAGY különböző hőmérsékletű vízben VAGY különböző cukrokat használva), amivel igazolni tudod, hogy hány °C-on, ill. milyen koncentráció mellett keletkezik a legtöbb alkohol. Írd le a kísérlet-tervet, és/vagy fotózd le! 

 

Füzetvázlat:

ALKOHOLOK

Olyan szerves vegyületek, amik -OH csoportot tartalmaznak

Etil - alkohol (C2H5OH)

  • Közönséges alkohol, szesz
  • Fizikai tulajdonságai: színtelen, kellemes illatú, vízzel elegyedő folyadék, jó oldószer (jódtinktúra = alkoholos jódoldat)
  • Kémiai tulajdonságok: éghető: C2H5OH + 3O2 = 2CO2 + 3H2O
  • Előállítása: cukor (C6H12O6) vagy keményítő tartalmú levek (pl. búzasörben) élesztős erjedésekor keletkezik: C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2
  • Felhasználás:
    • Etil-alkohol tartalmú italok és alkohol tartalmuk (természetesen ettől bőven lehet eltérés)
      • sör - 4%
      • bor - 10%
      • cefre - 12%
      • pálinka - 50%
    • Ipari szeszek:
      • denaturált szesz: 70% (piridint tartalmaz, amitől fogyasztásra alkalmatlan)
      • tisztaszesz - 96%
      • abszolút alkohol - 100%
  • Élettani hatása: enyhén mérgező

Metil-alkohol (CH3OH)

  • Tulajdonságai megegyeznek az etil-alkohollal, ipari oldószernek használják
  • Élettani hatása: erős méreg, kis mennyiségben vakságot, nagy mennyiségben halált okoz.

 

KARBONSAVAK

Olyan szerves vegyületek, amik -COOH csoportot tartalmaznak.

Ecetsav (CH3COOH)

  • Fizikai tulajdonságai: színtelen, szúrós szagú, vízzel elegyedő folyadék
  • Kémiai tulajdonságai:
  • savas kémhatású, lúgos anyagokkal (NaOH, szódabikarbóna: NHCO3) semlegesíthető pl a túlecetes étel
  • Előállítása: ecetbaktériumok erjesztik alkoholból (bor levegőn megecetesedik)
  • Felhasználás: étkezés (10%, 20%)

Nézd meg a videót!

 Összefoglalás: KAHOOT!

 

Szólj hozzá