26. Alkoholok és karbonsavak
Akinek hiányzik a kísérletezés, jöjjön egy kis kedvcsináló: a szerves vegyületek éghetőek, égésük során szén-dioxid és víz keletkezik, a folyamat exoterm. KÍSÉRLETEK KARANTÉNBAN (...csak ha szeretnél látni)
Otthoni kísérletek:
Végezd el a kísérleteket! Készíts jegyzőkönyvet, melynek elemei:
- Szükséges anyagok:
- Szükséges eszközök:
- Kísérlet menete: szöveges + magyarázó rajz készítése CHEMIX.ORG felületen
- Tapasztalat:
- Magyarázat:
1. Az ecetsav savas kémhatású. Savassága szódabikarbónával (vagy sütőporral) közömbösíthető.
- Készítsünk indikátor oldatot! Íme 4 recept:
- Főzz 2dl erős teát (gyümölcs tea a legjobb)
- VAGY áztass pár szem áfonyát forró vízbe!
- VAGY áztass apróra vágott lila káposztát forró vízbe!
- VAGY lila orgona szirmait dörzsöld pépesítsd el meleg vízzel!
- Önts az elkészített indikátorhoz kevés ecetet, figyeld meg a színváltozást!
- Az ecetes indikátorhoz adj színváltozásig szódabikarbónát vagy sütőport! (Tálcán dolgozz, lehet hogy kifut a keletkező szén-dioxidtól!)
- Fotózd le a kísérletet, készíts montázst a fotókból!
(Persze TIKTOK videót is küldhetsz)
2. Etil-alkohol előállítása cukorból, élesztővel
Egy fél literes flakonba tegyél 2dl kézmeleg vizet, tegyél bele 1 kockacukrot és 1 dkg élesztőt. Húzz a flakonra lufit, figyeld meg, hogy mi történik! (Az élesztőgomba elbontja a cukrot etil-alkoholra és szén-dioxidra, ami majd felfújja a tésztát. Sajnos a keletkező alkoholt nem tudod kimutatni.)
3. Mikor keletkezik a legtöbb alkohol?
Egy borásznak nem mindegy, hogy mekkora lesz a bor alkoholtartalma. Tervezz kísérletet (különböző cukorkoncentrációjú, VAGY különböző hőmérsékletű vízben VAGY különböző cukrokat használva), amivel igazolni tudod, hogy hány °C-on, ill. milyen koncentráció mellett keletkezik a legtöbb alkohol. Írd le a kísérlet-tervet, és/vagy fotózd le!
Füzetvázlat:
ALKOHOLOK
Olyan szerves vegyületek, amik -OH csoportot tartalmaznak
Etil - alkohol (C2H5OH)
- Közönséges alkohol, szesz
- Fizikai tulajdonságai: színtelen, kellemes illatú, vízzel elegyedő folyadék, jó oldószer (jódtinktúra = alkoholos jódoldat)
- Kémiai tulajdonságok: éghető: C2H5OH + 3O2 = 2CO2 + 3H2O
- Előállítása: cukor (C6H12O6) vagy keményítő tartalmú levek (pl. búzasörben) élesztős erjedésekor keletkezik: C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2
- Felhasználás:
- Etil-alkohol tartalmú italok és alkohol tartalmuk (természetesen ettől bőven lehet eltérés)
- sör - 4%
- bor - 10%
- cefre - 12%
- pálinka - 50%
- Ipari szeszek:
- denaturált szesz: 70% (piridint tartalmaz, amitől fogyasztásra alkalmatlan)
- tisztaszesz - 96%
- abszolút alkohol - 100%
- Etil-alkohol tartalmú italok és alkohol tartalmuk (természetesen ettől bőven lehet eltérés)
- Élettani hatása: enyhén mérgező
Metil-alkohol (CH3OH)
- Tulajdonságai megegyeznek az etil-alkohollal, ipari oldószernek használják
- Élettani hatása: erős méreg, kis mennyiségben vakságot, nagy mennyiségben halált okoz.
KARBONSAVAK
Olyan szerves vegyületek, amik -COOH csoportot tartalmaznak.
Ecetsav (CH3COOH)
- Fizikai tulajdonságai: színtelen, szúrós szagú, vízzel elegyedő folyadék
- Kémiai tulajdonságai:
- savas kémhatású, lúgos anyagokkal (NaOH, szódabikarbóna: NHCO3) semlegesíthető pl a túlecetes étel
- Előállítása: ecetbaktériumok erjesztik alkoholból (bor levegőn megecetesedik)
- Felhasználás: étkezés (10%, 20%)
Nézd meg a videót!
Összefoglalás: KAHOOT!