2020. máj 18.

29. Észterek: zsírok, olajok

írta: csalaneedit
29. Észterek: zsírok, olajok

Megtudhatod:

  • Mi a különbség a vaj és a margarin közt?
  • Hogyan készül a vaj és a margarin?

Füzetvázlat: Észterek

Def: Alkoholok és karbonsavak reakciójával, vízkilépéssel keletkező vegyületek.

I. Csoportosítás

eszterek.png

II. Amfipatikus foszfatidok - mit jelent? Rajzold is le!micellak.png

Felépítés: molekulája két részből áll: fej (glicerin + foszforsav) + 2 farok (2 karbonsav)

  • Vízkedvelő (hidrofil/poláris) fej rész: víz felé fordul
  • Víztaszító (hidrofób/apoláris) farok rész: víztől kirekesztődik

Elrendeződése vízben:

  • Vízfelszínen: (1) monomolekuláris réteget képez
  • Víz belsejében: egyszeres foszfatiddal határolt gömbök: (2) micellát képez
  • Kétszeres foszfatiddal határolt hártyát képez: (3) sejthártya
  • kétszeres foszfatiddal határolt gömbök: (4) liposzómát képez

 

 

 

Emlékszel még, hogy mi történik, ha égő zsírra vizet öntünk?

Hogyan készíthetünk otthon vajat és margarint? (a margarin sajnos csak félkész lesz, de a kísérlet megmagyarázza, a light margarin összetételét: 20%zsír + 80% víz --> miért nem válik szét két fázisra)

Hogyan készül az iparban? 

ll

 

Szólj hozzá