29. Észterek: zsírok, olajok
Megtudhatod:
- Mi a különbség a vaj és a margarin közt?
- Hogyan készül a vaj és a margarin?
Füzetvázlat: Észterek
Def: Alkoholok és karbonsavak reakciójával, vízkilépéssel keletkező vegyületek.
I. Csoportosítás
II. Amfipatikus foszfatidok - mit jelent? Rajzold is le!
Felépítés: molekulája két részből áll: fej (glicerin + foszforsav) + 2 farok (2 karbonsav)
- Vízkedvelő (hidrofil/poláris) fej rész: víz felé fordul
- Víztaszító (hidrofób/apoláris) farok rész: víztől kirekesztődik
Elrendeződése vízben:
- Vízfelszínen: (1) monomolekuláris réteget képez
- Víz belsejében: egyszeres foszfatiddal határolt gömbök: (2) micellát képez
- Kétszeres foszfatiddal határolt hártyát képez: (3) sejthártya
- kétszeres foszfatiddal határolt gömbök: (4) liposzómát képez
Emlékszel még, hogy mi történik, ha égő zsírra vizet öntünk?
Hogyan készíthetünk otthon vajat és margarint? (a margarin sajnos csak félkész lesz, de a kísérlet megmagyarázza, a light margarin összetételét: 20%zsír + 80% víz --> miért nem válik szét két fázisra)
Hogyan készül az iparban?
- Hogyan készül a vaj? (5 perc, nagyon érdekes)
- Hogyan készül a margarin? (Régen: növényi olajokat hidrogénnel telítettek, ma már pálmazsírt adnak a nvényi olajokhoz - az olajpálma ligetek miatt irtják az esőerdőket)
ll