2020. máj 04.

27. Szénhidrátok

írta: csalaneedit
27. Szénhidrátok

Kísérletek otthonra / Tanórán szakértői mozaik módszerrel: 

  • Végezzétek el 3 fős csoportokban a kísérleteket!
  • Készítsetek fotódokumentációt a következőkről:
    • Felhasznált eszközök
    • Felhasznált anyagok
    • Kísérlet menete: max. 3 kép
    • Tapasztalat:
  • Mutassátok be a fotók segítségével társaitoknak az eredményeiteket! Készíts belőle kollázst!

1. A lisztben sok a keményítő, ami egyszerű cukorra bontható

  • Rágj egy darab kenyérhéjat amíg meg nem édesedik.
  • Magyarázat: A kenyérhéjban részben elbomlott keményítő van (összetett szénhidrát - nem édes), ami a nyálban lévő amiláz hatására szőlőcukorra bomlik (egyszerű szénhidrát - édes)

2. Keményítő kimutatás

  • A keményítő jódoldattal (pl. Betadin sebfertőtlenítő) kék színreakciót ad. Cseppents 1-1 csepp betadint a következő élelmiszerekre, és állapítsd meg, melyikben van keményítő!
  • kenyér - liszt - puding - májkrém - alma - burgonya - rizsszemek - bármilyen idénygyümölcs vagy zöldség

3. A sűrű keményítőoldat nem Newtoni folyadék

  • Egy kanál keményítőt vagy egy csomag pudingot keverj el annyi vízzel, amennyit éppen felvesz. (Akkor jó, ha alig tudod megkeverni a tálban.)
  • Most öntsd a tenyeredbe a masszát, formázd golyóvá - gyors mozdulatokkal tedd egyik kezedből a másikba.
  • Nem Newtoni folyadék: nagy erőhatásra szilárdként viselkedik, akár kalapáccsal szét is törhetem, de ha sorsára hagyom, szétfolyik a kezemben.

Füzetvázlat

 

Szénhidrátok

I. Keletkezése

Fotoszintézis során a növények színtestjeiben keletkezik a szőlőcukor, napfény segítségével, melléktermék oxigén:

II. Csoportosítása

1. Monoszacharidok: egy cukormolekulából állnak

szenh.png

2. Diszacharidok: két cukormolekulából állnak, legfontosabb a répacukor (más néven: szacharóz, , nádcukor)

diszach.png

3. Poliszacharidok: sok cukormolekulából állnak

polisz.png

 Keményítő kimutatása jóddal:

 

Azért ám a keményítős-víz tud furi dolgokat produkálni, hiszen nem Newtoni folyadékként viselkedik: 

Régen a tejfölhöz keményítőt kevertek, így annak állaga szilárdab lett - azt a benyomást keltve, mintha magas lenne a zsírtartalma. Az így hamisított tejfölt jódoldattal lehetett kimutatni: TEJFÖLHAMISÍTÁS

Összefoglalás: KAHOOT!

Szólj hozzá