2020. jan 19.

15. Ásványok, kőzetek, ércek

írta: csalaneedit
15. Ásványok, kőzetek, ércek

 Az alábbiakban részletesen foglalkozunk a kőzetekkel, ásványokkal, ércekkel. A füzetbe a kiemelt dobozban szereplő fogalmakat, feladatokat kell leírni! A feladatok ey részét pármunkában fogjátok megoldani. Óra végén az elkészült feladatok egy részét meg kell osztani!

Mi jut eszedbe a szénről? Lépj be a MENTI.COM oldalra, és írd be a megjelenő kódot!

Fogalmak

 

  • Kőzetek: földünk szilár kérgét alkotó különböző ásványok együttese (pl. gránit, mészkő, kőszén).
  • Ásványok: meghatározott kémiai összetételű kristályos anyagok. (pl. kvarc, szilikátok: homok, agyag).
  • Érc: olyan ásvány, amiből olcsón lehet fémet előállítani (pl. bauxitból alumíniumot)

 

 

 

I. Szénmódosulatok

Készíts gondolattérképet a leírás alapján a szén módosulatairól a füzetedbe! Az elkészült gondolattérképet készítsd el digitálisan is! Használd a MindMup oldalt, mentsd el az elkészült képet!

Szénmódosulatok

Szerkezet szerint kristályos és amorf módosulatokat különböztetünk meg. Kristályos szénmódosulatok a gyémánt, a grafit és a fullerének. Az amorf (szabálytalan szerkezetű) szenek eredetük szerint természetes és mesterséges eredetűek lehetnek. A természetes (ásványi) szenek közé tartoznak a tőzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, és antracit. A mesterséges szeneket nagy széntartalmú természetes szenekből állítják elő: a kokszot ásványi szénből, a faszenet fából, az aktív szenet csontból.

Összetétel szerint megkülönböztetünk tiszta, elemi szént, ami csak szenet tartalmaz. Ezek lehetnek természetes eredetűek,mint pl. a gyémánt, grafit, vagy mesterséges eredetűek, mint a koksz, faszén, aktív szén.
Az ásványi szén nem tiszta szén, különböző kísérővegyületeket tartalmaz.

II. Fizikai tulajdonságok

Olvassátok a szénmódosulatokról szóló tankönyvi bejegyzést! Készíts összehasonlító táblázatot! A táblázat alapján készíts LearningApps feladatot a szénmódosulatok jellemzéséről! (A fullerén kimaradhat. Pl: gyémánt / grafit / mindkettő / egyik sem)

tabl_1.png

III. Szénképződés folyamata

Röviden írd le a füzetedbe, hogyan (miből, milyen környezeti hatásra) keletkeznek a különböző széntartalmú ásványi szenek! Segít az ábra!

szenules.jpg

Széntartalmú anyagok feldolgozása: száraz lepárlás --> TANÁRI BEMUTATÓ KÍSÉRLET

 

Az elkészült feladatokat az alábbi linken található Google Formsban kell megosztanod. Párban dolgozzatok!

Kész vagyok a feladatokkal (gondolattérkép, LearningApps feladat, esszé), megosztom őket!

 

SZORGALMI!asvany.jpg

Készíts ásvány és kőzetgyűjteményt! Legyen igényes, címkézd fel, hogy mit tartalmaz a gyűjtemény! Lehetséges tartalma:

  • gránit, márvány (sírkő készítőnél beszerezhető)
  • mészkő
  • kvarc
  • homok
  • agyag (kerámikustól beszerezhető)
  • kőszén, esetleg faszén (tüzép)
  • bauxit
  • vasérc
  • és bármi más, ha van már otthon 1-2 ásványod.

 

KIEGÉSZÍTÉS természettudományi tagozatra, versenyre készülőknek:

A szilikátok a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló, szilícium tartalmú ásványok. Érdemes elolvasni, mit kell tudni a szilíciumról és vegyületeiről (természettudományi tagozatnak ajánlott)!

Mindennapi életünk egyik legfontosabb energiaforrása és ipari nyersanyaga a szén. Érdemes elolvasni, mit kell tudni a szénmódosulatokról (természettudományi tagozatnak ajánlott)!

Az építőipar egyik legfontosabb alapanyaga a mészkő, szintén széntartalmú kőzet, amiről részletes ismereteket szerezhetsz a szénvegyületekről szóló leckében, illetve később egy külön leckében is foglalkozunk a mészkővel és a dolomittal. (természettudományi tagozatnak ajánlott)!

Szólj hozzá